Bu Blogda Ara

Kitap Önerileri

 Emile Ya da Çocuk Eğitimi Üzerine      HARİKA BİR KİTAP BEN       ÇOK BEGENDIM
Rousseau’nun ikinci romanı olan “Emile”, aslında yazarın insanların eğitimi ve kültürel gelişimi hakkındaki düşüncelerini yansıtıcı bir niteliktedir. Başkalarının koyduğu kurallara göre eğitilen insanların özgür olamayacağını ve köleleşeceğini savunan Rousseau, romanını beş bölüme ayırır; ilk bölümde, Emile kırsal bir bölgede, anne sütü ile beslenerek büyür. İkinci bölüm Emile’in beş ie oniki yaşları arasında geçer , yetim kalan çocuğu himayesine alan ve Rousseau’nun ideal toplumunun temsili olan öğretmeni, on ikisine gelene kadar karışmaz Emile’in hayatına. Doğayı gözleyerek büyüyen Emile’e ne din, ne ahlak, ne bilim, ne sanat konusunda bir bilgi verilmez, herhangi bir otoritenin baskısından uzak tutulur çocuk.
Üçüncü bölümde Emile’in 15 yaşına kadarki hayatı anlatılır. Ona aktarılan bilgiler kitabi olmaktan çok, kendisinin gözlemleyeceği deneyler tarzındadır. Fizik ve coğrafya ekseninde dönen bu eğitimle amaçlanan, Emile’in kendi tahayyül ve muhakeme gücünü geliştirmesi olurken, mesleki beceri olarak da marangozluk öğretilir. Okuduğu tek edebi metin ise, Daniel Defoe’nun; hem doğal insan davranışlarını hem de küçük burjuvanın dünya karşısında rüştünü ispatlamasını anlatan “Robinson Crusoe” romanıdır.
Dördüncü bölüm Emile’in iç dünyasını geliştirmeye, sağlıklı bir ruh hali kazanmasına yönelik eğitimine ayrılmıştır. Burada eski Yunan klasikleri ve tarih kitapları girer devreye. Artık delikanlılık çağına gelen kahramanımızın dostlukların erdemini, acıma hissini, insanlarla eşit ilişki kurmayı ve dinsel inançları öğrenme zamanı gelmiştir. Rousseau’nun bu bölümde anlattığı Tanrı inancının, kilisenin dogmatik öğretisiyle çeliştiğini ve çok daha insani bir din tasarladığını söyleyebiliriz. Aynı bölümde Sophie ile de tanışırız. O da -cinsiyetinden kaynaklanan ufak tefek farklılarla- doğal bir eğitim görmüş, düşünsel ve duygusal gelişimini tamamlamıştır. Romanın bu iki kahramanı da hayata hazırdır artık ve okuyucu mutlu bir izdivacın kokusunu almadan edemez.
Son bölümde beklenen evlilik gerçekleşir. Ancak daha öncesinde, eğitiminin son aşaması olarak Emile iki yıl süren bir Avrupa gezisi yapar, dönüşünde kıyılır nikahları. Doğan çocuklarının ardından, Emile’in öğretmeni onları kendi hayatlarını yaşamaya gönül rahatlığıyla bırakır. Aldığı iyi eğitim sayesinde, soylu ve zengin olan Emile için gelecek aydınlık görünmektedir...




Bezi bırakma sürecin de anne ve babalara destek olacak bir kitap

Ali artık iki yaşında kocaman bir çocuk oldu ve bezine veda etmeye hazır. Ancak bezine veda etmek istemiyor. Şu lazımlık nasıl kullanılır acaba? Peki bu lazımlık denen şeyi kullanmaya alışabilecekmi? Büyümek için illa gerekli mi bu?

Çocuklarınıza tuvalet eğitimi verirken bu kitabı okumak süreci onlar için daha kolay ve eğlenceli hale getirecektir.


 

---------- Post added at 15:25 ---------- Previous post was at 15:24 ----------Kesinlikle çocuklarımızın kitaplığın da yer alması gereken bir kitap.
Kitap 3-7 yaş arası kız ve erkek çocukların günlük yaşamlarından seçilen hikâyeler ile sade canlı dinamik ve orijinal çizimler bir araya gelerek küçük okuyucuların dikkatlerini uzun süre odaklayabilecekleri bir okuma materyali sunuyor.

6-7 yaşa kadar okul öncesi çocukların büyük keyif alacakları okuma saatlerinde kullanılabiliyor. Cemile ve onun çocuk dünyası sevgi şefkat sıcaklık mutluluk ve neşe içeriyor.
İçinde bulunduğumuz dünyada ve zamanda fazlasıyla ihtiyaç duyduğumuz değerler bunlar.

Cemile kitapları ahlak dersi vermeye kalkmıyor. Karakter eğitimine yönelik mesajlar veriyor. Hoşgörü arkadaşlık karşılıklı saygı gibi değerleri ve yaşamın içinden çıkarılacak ilk dersleri vurguluyor."


---------- Post added at 15:25 ---------- Previous post was at 15:25 ----------Çocuklara çevre bilincini temizliği öğreten hoş bir hikaye Doğa severek dinliyor.


Attığınız şeylere ne olduğunu hiç merak ettiniz mi'
Bu kitapta çöp hakkında yeni şeyler öğrenecek ve çöpler gömülmeye
yakılmaya veya yepyeni bir şeye dönüşmeye giderken siz de onun
yolculuğunu izleyeceksiniz.


---------- Post added at 15:25 ---------- Previous post was at 15:25 ----------* Tübitak yayınlarından çıkan bu kitabı bir süre önce inceleme fırsatı buldum çocuklar için çok faydalı bir kitap olacağını düşünüyorum. Engelli arkadaşları ile karşılaştıkların da nasıl davranmaları gerektiğini anlamaları için ideal.

Doğa'nın bloğunda ki yazımı aynen aktarıyorum ..

Engelli bir arkadaşını gördüğün de yardım etmek isteyebilirsin dedi annem ama önce yardım isteyip istemediğini sormalıymışım.

Diğer arkadaşlarıma nasıl davranıyorsam o arkadaşlarıma da aynı şekil de davranmalıymışım. Çünkü engelli arkadaşımın hasta yada mutsuz olduğunu düşünerek acıyarak yaklaşmam doğru değilmiş.
Yapabilirim!

It’s Ok to Be Me!

Tekerlekli sandalyede olmam artık önemli değil.
Başka çocukların yapabildiği şeylerin hemen hepsini yapabileceğimi biliyorum bu da bana mutluluk veriyor.

Okuldaki basketbol takımına bile girdim.
Diğer çocukların benden ve tekerlekli sandalyemden korkmadığını artık biliyorum çünkü ben de onlar gibiyim



Okul Evde Başlar
NOBEL YAYIN DAĞITIM
Fatih Kalkınç
bu kitabı okuyun arkadaşlar çok faydalı olacağına inanıyorum ve diğer okuduğum kitaplarıda teker teker yazacağımhttp://www.ogretmenlerforumu.com/okul-oncesi-kitap-tavsiyeleri/okul-evde-baslar-t4782.0.html